">

Praktische reisinformatie voor reizen naar de Filippijnen

Acclimatiseren, probeer u na aankomst zo snel mogelijk aan te passen aan de Filippijnse tijd. Ga na aankomst niet overdag lang slapen; probeer het tijdsverschil met Nederland zo snel mogelijk te overbruggen. Naast het tijdsverschil is er ook het verschil in klimaat. Pas daarom uw tempo in het begin wat aan. Drink koude drankjes niet te snel op (maag- en darmproblemen!). Alcohol werkt bij hogere temperaturen sneller dan wij gewend zijn. Wees verder voorzichtig met de zon. Er zijn in de toeristengebieden goede zonnebrandcrèmes tegen redelijke prijzen te koop. 


Adressen Ambassades:

Filippijnse ambassade in Den Haag: Laan van Copes van Cattenburch 125, 2582 EZ DEN HAAG , Tel. 070-3604820 / Fax  070-3560030 Internet: www.philembassy.nl

Nederlandse ambassade in Manila: 26th Floor, Equitable PCI Bank Tower, 8751 Paseo de  Roxas, Makati City, Metro Manila ,
Tel.  +63 2 786-6666 / Fax +63 2 786-6600 Internet: 
www.netherlandsembassy.ph

Filippijnse ambassade in Belgie: 65 Avenue Louise, 1050 Brussel, Tel. 025358946 / Fax  025357716Internet: www.philembassy.be


Afdingen: afdingen is in de Filippijnen heel gewoon.Schaamt u zich niet. Blijf gewoon vriendelijk. Door te lachen bereikt u vaak veel meer. Op plaatsen waar vaker toeristen komen is de vraagprijs hoog en dient u sterk af te dingen.


Bagage: naast reisdocumenten, geld en kleding kunt u de volgende artikelen meenemen: reisgids, taalgids, wekker, wandelschoenen, zaklantaarn, fototoestel, zonnebril, EHBO-setje, zwemkleding en duikspullen, medicijnen tegen maag- en darm stoornissen, anti-muggenolie, hoed of pet, persoonlijke medicijnen, opvouwbare parapu, Azaron (tegen jeuk), zonnebrandcrème (met hoge factor). Bij het maken van een trektocht moet u aan de volgende zaken denken: kleding en schoenen geschikt voor trektocht (ingelopen), veldfles, kleinere rugzak.


Cultuurschok: het tempo in Azië ligt vaak laag en soms gaan zaken niet zo efficiënt als wij gewend zijn. Kwaad worden en stem verheffen werkt averechts en men beschouwt dit als onbeschaafd en u wordt dan dienovereenkomstig behandeld. Blijf dus altijd vriendelijk en neem de tijd.


Eten en drinken: drinkwater is overal in flessen verkrijgbaar. Water uit de kraan is voor ons niet geschikt voor consumptie. In de grote steden zijn blokjes ijs meestal betrouwbaar. Maar toch niet te adviseren, omdat zo'n koude plons in de maag vaak leidt tot darmproblemen. Verpakt ijs van bekende merken is ook wel betrouwbaar, maar ook hier geldt: heel langzaam eten. Eten staat centraal in het leven van de Filippino's, zowel in culinair als in sociaal opzicht. De Filippijnse keuken omvat natuurlijk rijst en veel vis. Waar u ook komt, een mogelijkheid tot lekker eten is er altijd. In tegenstelling tot veel Aziatische landen is het eten niet scherp gekruid. Op straat, in de bussen en op busstations verkoopt men gekookte eieren, genaamd 'balut'. Dit zijn bebroede eenden eieren, waar een embryo kuiken in zit ! Pinoys eten dit als "Enigizer". Lekker en ook goed voor het uithoudingsvermogen is het alom verkrijgbare tropische fruit. Het aanbod is enorm: bananen, mango's, watermeloenen, lychees, rambutans en nog veel meer. Van dit fruit worden ook heerlijke shakes gemaakt!


Gast in de Filippijnen: de eerste indruk in Manila doet westers aan. Grote verkeersdrukte, hightech gebouwen, hyper-moderne kantoorgebouwen en alom aanwezig GSM's. Toch zijn de Filippino's niet zo Westers als het lijkt. Enige tips over de gewoonten en gebruiken zullen uw verblijf mogelijk nog wat plezieriger maken. De belangrijkste algemene gedragstip, die wij u kunnen geven, is dat u zich steeds bewust dient te blijven dat u gast bent in een ander land, in een ander werelddeel, met een eeuwenoude cultuur, waar de Filippino trots op is. Ga er niet automatisch van uit dat de manier, waarop wij in het westen onze zaken regelen, de enige en de juiste manier is.


Geldzaken: de Filippijnse munteenheid is de Peso (spreek uit in enkelvoud Piso, in meervoud Pèso). Voor één Euro krijgt u ca. 52 Pesos. Met uw bankpas met pincode kan bij geldautomaten met het MasterCard-logo of VISA geld “uit de muur” getrokken worden. De koers, waartegen afgerekend wordt, is gunstig. De maximum opname per dag verschilt per bank. Bij de BPI-Bank (in 3 transacties) 30.000 Pesos. Geldautomaten vindt u alleen in de grotere steden! In geldautomaten kunnen creditcards (voorkeur Mastercard of Visa) met pincode gebruikt worden omcontant geld op te nemen. Bij sommige banken (BDO) ook creditcards zonder pincode, soms tot 200.000 Pesos per dag. De koers is gunstig, maar men rekent een extra bedrag (tot 3%) aan kosten. De moneychangers geven vaak een goede koers voor de Euro, daarom heeft het geen zin om Amerikaanse Dollars mee te nemen. De banken geven over het algemeen een slechtere koers dan de "moneychangers". Hotels geven doorgaans een hele slechte koers. Het is aan te bevelen om bij aankomst in Manila op het vliegveld direct wat Euro's om te wisselen voor Filippijnse Pesos. De banken op het vliegveld geven een redelijke koers. Contant geld wisselen in Nederland is zeer onvoordelig.  Vraag bij het wisselen om wat geld in kleine coupures. Veel taxichauffeurs zullen u vaak niet terug kunnen betalen van 500 of 1.000 pesos.


Geneesmiddelen: als u medicijnen gebruikt is het aan te raden deze in voldoende mate mee te nemen. Het is mogelijk dat uw medicijnen niet op de Filippijnen verkrijgbaar zijn. De gangbare medicijnen zoals Paracetamol, Ibuprufen, Imodium -tegen diarree-, enzovoorts, zijn op de Filippijnen goed verkrijgbaar en tegen lagere prijzen dan in Nederland. Als u medicijnen meeneemt is het raadzaam een doktersrecept mee te nemen om problemen met de douane te voorkomen. Het is raadzaam dit recept door uw arts te laten uitschrijven in de Engelse taal. Dit kan ook bij een bezoek aan een arts taalproblemen voorkomen.


Inentingen: voor de Filippijnen zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen geelzucht, buiktyphus en DTP worden wel aangeraden. Malaria: de resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is werelwijd een groot probleem. Veel toeristische gebieden in de Filippijnen zijn malariavrij. Maar er bestaan ook risico-gebieden (met name op het eiland Palawan en Negros). De beste preventie is ervoor te zorgen dat u zo weinig mogelijk door muggen wordt gestoken. Dit kan door het gebruik van muggenolie of muggenmelk, muggenwierook en een muskietennet. Ook is het aan te bevelen om na zonsondergang een lange broek, sokken en een shirt met lange mouwen te dragen. Malariamuggen steken bij voorkeur tijdens de schemering en in het begin van de avond. In airconditioned hotels heeft men doorgaans geen last van muggen. De muggen steken niet bij een temperatuur beneden 25 graden Celsius. In de praktijk komt malaria onder toeristen zelden voor. Voor adviezen, inentingen en profylaxe kunt u terecht bij de plaatselijke Geneeskundige Dienst (GGD) travel clinic of via onze partner Thuisvaccinatie.nl


Kleding: gezien de tropische temperaturen is dunne, katoenen kleding aan te raden. Behalve bij zakelijke gesprekken en officiële gelegenheden is informele kleding aan te raden. Hoewel de Filippijnen een tropisch land is, is de bevolking in het algemeen 'degelijk' gekleed.


Luchthaven van Manila: na aankomst komt u bij de douane. De arrival card, uw paspoort en eventueel het visum worden gecontroleerd. De douane houdt de arrival card. Daarna gaat u door naar de kofferband. Er zijn bagagewagentjes beschikbaar (gratis). Er zijn ook kruiers (tegen betaling). Met uw bagage gaat u door de controle. Als u niets hebt aan te geven volgt u de groene borden ('nothing to declare'). De douane zal controleren of u uw eigen koffer meeneemt. Houd dus het ticket met de bagagelabels bij de hand. Daarna zal men de douane-verklaring innemen.

Als u een transfer bij ons geboekt hebt, dan wordt u in de meeste gevallen opgewacht door het hotel van uw keuze. U vind dan de vertegenwoordiger in de hal, direct nadat u de laatste controle bent gepasseerd (met een bord, waarop uw naam is vermeld). Let op dat u meegaat met de goede vertegenwoordiger; taxichauffeurs zijn soms vindingrijk om u in hun taxi 'te praten'. Mocht u door ons persoonlijk worden opgehaald dan ontvangt u van ons een "Aankomst Beschrijving" bij uw boeking met de juiste gegevens. Is uw vlucht ernstig vertraagd dan kan het  voorkomen dat er niemand meer aanwezig is. Dit komt omdat Manila Airport geen goed systeem heeft, waarop de vluchtgegevens vermeld zijn; hier wordt aan gewerkt. Probeer dan zelf telefonisch contact met ons of met het betreffende hotel te krijgen. Neem eventueel zelf een taxi en vraag de bon. De taxi's bij het vliegveld rekenen een vaste prijs, afhankelijk van de afstand. Naar een hotel in de stad ongeveer 500 Pesos. Deze nota betalen wij natuurlijk aan U terug. Dit geldt uitsluitend indien u bij ons de transfer geboekt hebt. De Nederlandse GSM (mobiele telefoon) werkt op de Filippijnen doorgaans erg goed.


Medische zorg: de gezondheidszorg staat op een behoorlijk hoog niveau. Als u een arts wilt raadplegen kunt u direct naar een ziekenhuis of een kliniek gaan. De service en vriendelijkheid van het Filippijns ziekenhuis- en verzorgend personeel staan bekend als één van de beste ter wereld. Een nieuw begrip in de reiswereld is het medisch toerisme. Ook de Filippijnen proberen hier met veel succes een graantje van mee te pikken. Voor een groot aantal medische behandelingen loont het zeker de moeite om u eens te orienteren op een behandeling in de Filippijnen. Waar in Nederland vaak lange wachtlijsten bestaan kunt u op de Filippijnen veelal direct worden geholpen. Tandartsen zijn erg goed en zetten tegen aanzienlijk lagere kosten en minstens zo professioneel als in Nederland, kronen en implantaten. U kunt bij ons informeren naar de mogelijkheden.


Reisdocumenten Filippijnen: voor de Filippijnen is een geldig paspoort vereist. Dit paspoort dient na de geboekte vertrekdatum uit de Filippijnen nog 6 maanden geldig te zijn.  Bij een verblijf van maximaal 30 dagen hebt u geen visum nodig, mits u beschikt over een vliegticket voor een door- of terugvlucht met vertrekdatum binnen die 30 dagen. Blijft u langer op de Filippijnen, dan hebt u wel een visum nodig. Dit kunt u aanvragen bij de Filippijnse Ambassade in Den Haag of bij elke andere Filippijnse ambassade ter wereld. U dient het visum tijdig, d.w.z. uiterlijk 2 weken voor vertrek, aan te vragen. Een afgegeven visum moet binnen 90 dagen gebruikt worden.Na aankomst in de Filippijnen is het visum 59 dagen geldig (kan wel verlengd worden) Voor de aanvraag van een visum heeft u het volgende nodigingevuld visumformulier; dat verkrijgbaar is bij de ambassade en via internetpaspoort, nog minimaal 6 maanden geldig na de geplande datum van vertrek uit de Filippijnen,retour (vlieg) ticket naar en van de Filippijnen, bewijs van inkomen uit loon, pensioen, uitkering of eigen bedrijf. Twee gelijke en recente pasfoto's en € 27,-  contant geld (pinnen niet mogelijk)

Notabene: U dient het visum persoonlijk (behalve kinderen onder 13 jaar) aan te vragen bij de ambassade en kunt dit dus niet door één van uw medereizigers of een visumdienst laten doen. 


Reisverzekering: het afsluiten van een reisverzekering (met werelddekking) is, met name voor de medische dekking, zeer raadzaam. Als u een doorlopende reisverzekering hebt ga dan na of deze verzekering een Werelddekking heeft. De annuleringsverzekering kan uitkomst bieden als uw reis niet door kan gaan of u deze moet afbreken. 


Taal: in de Filippijnen spreekt men ongeveer 60 verschillende talen. Sinds 1966 is de officiële taal het Tagalog, maar veel oudere mensen kennen geen Tagalog. In het parlement is daarom het Engels de voertaal. Een contract moet opgesteld zijn in het Engels; een contract in de Tagalog-taal is niet rechtsgeldig !  Bijna iedereen kan Engels verstaan en spreken. Kinderen vanaf vier jaar leren op school al Engels. In het begin is het even moeilijk om het Filippijnse Engels te verstaan. Men heeft veel moeite met de 'F' en de 'V'   De 'F' wordt vaak uitgesproken als een 'P' en de 'V' als een 'B'. (Men zegt dus 'peber' voor 'fever' -koorts- en 'Filippino's' zijn 'Pilippino's'.) Er verschijnen dagelijks diverse Engelstalige kranten.


Telefoon: vanuit de Filippijnen bellen kan in veel gevallen vanuit Uw hotel. Er worden dan wel hoge service kosten berekend. Voordeliger is het om gebruik te maken van een mobiele telefoon met Filippijnse prepaid-card. Uw mobiele telefoon kan meestal snel en goedkoop geschikt gemaakt worden. U krijgt dan een Filippijns nummer. Terugzetten naar het Nederlandse nummer is geen probleem. Als u vanuit de Filippijnen naar Nederland wilt bellen, dan toetst u eerst het landnummer (0031), dan het netnummer zonder (0) en vervolgens het abonneenummer. Als u vanuit Nederland naar de Filippijnen wilt bellen toetst u eerst het landnummer (0063) , dan het netnummer zonder (0) en vervolgens het abonneenummer. Via Filippijnenreizen.nl kunt u een mobiele telefoon in bruikleen krijgen met een prepaid sim card.


Tijdsverschil: op de Filippijnen is het in de zomer 6 uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is dit verschil 7 uur.


Veiligheid: de Filippijnen is een prettig en redelijk veilig land om zelfstandig te reizen. Een uitzondering vormt wellicht het uiterste zuiden, waar Moslim-seperatisten actief zijn. Naar Mindanao organiseren wij momenteel nog geen reizen omdat voor vrijwel dit hele gebied een negatief reisadvies geldt. Zoals overal ter wereld zult u een bepaalde voorzichtigheid in acht moeten nemen. De bevolking is arm en Westerse toeristen zijn per definitie schatrijk. Vooral in Manila en in Cebu komt zakkenrollerij en diefstal van tassen regelmatig voor. Met name de busstations en het vliegveld (maar soms ook de luxe malls waar u zich veilig waant) zijn geliefde werkterreinen voor criminelen. Laat uw bagage nooit zonder toezicht! Het is raadzaam uw waardepapieren in de kluis van het hotel op te bergen. Ook is het handig om altijd wat kleingeld bij de hand te hebben; in de bus of taxi kunt u dan betalen zonder uw portemonnaie tevoorschijn te halen. Mocht er toch iets mis gaan dan kunt u zich wenden tot de toeristenpolitie. Pas op bij het kopen van merkkleding (met name merk-shirts) en sieraden (Rolex horloges). Dit is vaak namaak en kan bij het inreizen in Europa voor problemen met de Douane zorgen.  Laat u zich door deze waarschuwingen niet afschrikken. Met wat mensenkennis en voorzichtigheid is de kans dat er wat gebeurt niet groter dan in andere landen. Wantrouw wel 'te' vriendelijke mensen.


Vervoer, het openbaar vervoer op de Filippijnen is goed en goedkoop. Vaak zijn de bussen overvol. Het boeken van een plaats kan wel eens problemen opleveren.  Een reservering kan veel tijd, energie en ergernis besparen. Het verkeer is in onze ogen chaotisch en vooral in Manila komen tijdens het spitsuur lange files voor. Het duurt lang voor ons om te ontdekken welke verkeersregels er gelden.  Het huren van een auto met chauffeur is vaak goedkoper dan een auto zonder chauffeur. De lonen zijn laag dus de chauffeur kost weinig en de auto is duur. Als de auto door een Filippijnse chauffeur bestuurd wordt is de kans dat het voertuig onbeschadigd terug komt groter. Het huren van een auto met chauffeur kost 75 tot 100 Euro per dag. Als u een auto, motor of bromfiets wilt huren hebt u een internationaal rijbewijs nodig. Een internationaal rijbewijs, dat één jaar geldig is, is op vertoon van een rijbewijs of bromfiets-certificaat verkrijgbaar bij de ANWB. (2 pasfoto's, € 15,95U kunt er op wachten).


Vliegen naar de Filippijnen: de prijzen van vliegreizen naar de Filipijnen wijzigen bijna dagelijks. U kunt de vliegreis ook boeken via Filippijnenreizen.nl. 

Singapore Airlines, Malaysian Airlines en Cathay Pacific bieden een aantrekkelijke optie door bijvoorbeeld naar Manila te vliegen en terug vanaf Cebu of omgekeerd. Dit doen zij via een tussenstap op hun respectievelijke thuishavens, Singapore, Kuala Lumpur en HongKong. Ideaal voor een rondreis die begint in Manila en eindigt in de Visayas. Ook een stopover in een stad als Hong Kong, Seoul of Dubai behoort tot de mogelijkheden.


Vliegen in de Filippijnen: Philppine Airlines, Cebu Pacific, Air Philippines, Zest Air hebben een zeer uitgebreid net van binnenlandse vluchten. Deze vluchten zijn goedkoop, relatief veilig en kunnen u veel tijd besparen. U kunt voor al deze maatschappijen tickets bij ons boeken. Terminaltax, de vliegvelden in de Filippijnen heffen een terminaltax. Deze bedraagt in Manila voor internationale vluchten 550 Pesos en voor binnenlandse vluchten 200 Pesos. Deze terminaltax moet bij vertrek contant betaald worden. Houdt bij het vertrek rekening met de luchthavenbelasting van 550 Pesos per persoon, die niet bij de prijs van uw vliegticket is inbegrepen en ter plaatse contant afgerekend moet worden. Ook de andere vliegvelden in de Filippijnen heffen doorgaans een terminal-tax, die per vliegveld verschillend is, maar nooit hoger dan in Manila. Herbevestigen en terugvlucht, vroeger was het gebruikelijk om uw internationale vlucht 72 uur voor vertrek te herbevestigen (reconfirmeren). Dit is tegenwoordig niet meer nodig. Hiervoor in de plaats bieden veel luchtvaartmaatschappijen de mogelijkheid van het “on-line” uitprinten van een boarding pass en het kiezen van uw eigen zitplaats. Indien gewenst met extra beenruimte (tegen meerprijs). U kunt dit het beste zelf via internet doen. Onze gids of reisleider kan u daar bij assisteren. Inchecken voor uw internationale retourvlucht dient minimaal 3 uur van de voren te geschieden. Door het drukke verkeer kan het soms langer dan 2 uur duren voor u met een taxi de luchthaven bereikt!


Vliegen met duikuitrusting: het standaard toegestane bagage gewicht bij de meeste internationale vliegtuigmaatschappijen is 20-23 kg. De onderlinge verschillen voor wat betreft de regels ten aanzien van het overgewicht zijn groot en de eventuele extra kosten kunnen een substantieel onderdeel uitmaken van de uiteindelijke te betalen totaalprijs. Bij Cathay Pacific kunt u bij boeking via deze site de duikuitrusting gratis mee te nemen. Er zijn een aantal maatschappijen, waaronder Malaysian-  en Emirates  die speciaal voor duikuitrusting gunstige regels hebben. Vraag hiernaar bij uw Travel Manager. 


Vliegvelden in Manila: er zijn in Manila maar liefst vier vliegvelden of beter gezegd één vliegveld met vier verschillende terminals die ver uit elkaar vandaan liggen en onderling alleen met (vliegveld) taxis in verbinding staan.

1) NAIA-1, het vliegveld voor internationale vluchten vanuit Europa. (Terminal 1), dit is het vliegveld waar u over het algemeen aan zult komen.

2) NAIA-2, ook  wel 'Centennial' genoemd. (Terminal 2), dit is  het  vliegveld  voor alle internationale  en binnenlandse vluchten  van Philippine Airlines.  Let op: Ook  voor  internationale  vluchten  die Philippine  Airlines  in codesharing uitvoert met andere luchtvaartmaatschappijen.

3) NAIA-3, (Terminal 3), de nieuwe terminal die ondermeer gebruikt wordt door Air Philippines (PAL express vluchten) en voor alle binnenlandse en internationale vluchten van Cebu pacific.

4) Domestic Airport, dit is het vliegveld voor  de binnenlandse vluchten van alle andere maatschappijen als Zest Air, Seair en verschillende charter maatschappijen.


Voltage: de netspanning is 220 volt (soms 110 volt), 60 Hertz. (In Europa 50 Hertz.) Dat betekent dat sommige apparaten, zoals wekkers op netspanning, niet werken (lopen per uur 12 minuten te snel). Men heeft ook stekkers, met platte polen, In de meeste hotels zijn verloopstekkers (adaptors) beschikbaar. Deze zijn ook verkrijgbaar via Reisartikelen.nl ,zie onder services).

Copyright © 2018, Filippijnenreizen.nl  All Rights Reserved.